DRAMATIS KUALA LUMPUR

DRAMATIS KUALA LUMPUR
Perjuangan Belum Selesai

Wednesday, June 16, 2010

KEM ORIENTASI 2010Pada 11,12 dan 13 Jun yang lalu kami Dramatis Kuala Lumpur telah membuat sebuah program khas buat pelajar-pelajar kami iaitu Kem Orientasi di Melaka. Program ini juga memberi banyak manfaat buat mereka yang ingin mengenali erti dunia seni.

Selama 3 hari 2 malam di sana,kami menetap di Homestay Parit Penghulu,Sg,Rambai,Melaka. Ia merupakan sebuah tempat yang sangat selesa buat pelajar kami. Banyak kemudahan di sediakan termasuklah Wi-Fi,kantin makan dan lain-lain.

Banyak aktiviti-aktiviti yang dilakukan. Salah satu ialah praktikal penggambaran drama pendek. Ia sedikit sebanyak memberikan mereka asas-asas berlakon di hadapan lensa kamera. Walaupun tidak menggunakan peralatan penggambaran yang sebenar,ia sudah memadai buat mereka untuk mengenali asas lakonan drama tv. Tidak lupa juga buat mereka yang tidak berlakon,tetapi sebaliknya bertungkus-lumus membuat tugas di belakang tabir.

Ternyata praktikal ini agak sukar buat mereka yang baru kali pertama menyesuaikan diri dengan teknik lakonan drama tv yang jauh berbeza dengan teater. Mungkin terdapat beberapa kelemahan dari segi teknik lakonan drama tv,tetapi apa yang membanggakan kami ialah,sifat ingin mencuba dan ingin tahu yang di tonjolkan oleh para pelajar.

Drama yang kami buat ini bertajuk "BARAN". Cerita yang mengisahkan tentang 3 orang adik beradik yatim piatu yang hidup dalam serba kekurangan setelah kematian ibu dan bapanya. Sabariah yang sering bersikap kurang ajar terhadap Malim telah menerima akibat buruk iaitu di rogol ketika pulang dari mengaji. Kejadian itu membuatkan abangnya Bazit meradang dan membelasah Malim sehingga Malim cedera. Akhirnya,Pak Musa dan Mak Mah ayah dan mak kepada Malim meminta maaf atas tindakan Malim dan mahu mengambil Sabariah sebagai menantu mereka. Setelah kejadian itu berlalu,timbul pula satu lagi konflik di antara Suraya kakak Bazit dan Muin lelaki miang yang sudah berbini dua. Seperti biasa,Bazit yang sememangnya seorang yang panas baran membelasah Muin dan Muin terus menjauhkan diri dari keluarga Bazit.

Antara gambar-gambar semasa penggambaran "BARAN" ;

(hari pertama,semua berdebar)

(orang kuat di belakang tabir)

(Cikgu Rosli menunjuk ajar kepada Syafiq)

(Babak Malim di marahi oleh Pak Musa)

(Cikgu Rosli memberi penerangan tentang "curi makan")

(Bazit memarahi Sabariah yang hampir bunuh diri)

(Cikgu Rosli mengajar teknik lakon yang betul)

(Babak antara Bazit dan Suraya)

(Rina sebagai Sabariah dan Juwita sebagai Jamilah)

(Babak di mana Rina di kehendaki terjun ke dalam sungai)

Tahniah di ucapkan kepada Rina kerana berani melakukan aksi ini sendiri.

(Babak pergaduhan antara Muin dan Bazit)

(Babak pergaduhan antara Bazit dan Malim)

Gambar-gambar segmen teater "Jamilah" yang kami tukar konsep dari teater ke drama tv :

(Engku Bakar dan 'bodyguard'nye)

(Mawi,Mat dan Abu. Cikgu Rosli memberi arahan kepada Syafiq)

Baiklah,kita tutup buku tentang penggambaran drama tv tadi. Sekarang kita beralih ke satu lagi aktiviti yang kami buat khas untuk pelajar-pelajar kami. Aktiviti ini di lakukan untuk memperkasakan daya ketahanan fizikal dan mental masing-masing. Program ini dinamakan "Night Walk". Walau bagaimanapun,kami berbangga dengan keberanian para pelajar dalam menempuh halangan dan cabaran yang diberi. Ini antara gambar yang sempat kami snap sebelum bermula program.

(Cikgu Rosli memberi taklimat)

(Aliff,Zayrul,Que dan Syafiq 'kesilauan')

(Syafiq mengetuai bacaan doa sebelum aktiviti bermula)

(Selepas selesai Night Walk makan-makan di tepi laut)

(Bergambar kenangan di hadapan rumah kelahiran Cikgu Rosli)

Akhir kata, tahniah buat para pelajar yang berjaya mengikuti kem ini dengan baik. Kami berharap ia memberi kan kesan yang mendalam kepada kamu semua. Disiplin,pengurusan masa,berdikari dalam pelbagai aspek,kerjasama dan daya kreativiti telah di perah melalui program ini. Maka tahulah kami di antara kamu yang mana baik yang mana kurang baik. Teruskan usaha kalian! Tahniah sekali lagi.

Berikut adalah senarai pelajar dan watak/tugasan yang diberi :

1) Puteri Izan : Mak Mah/Handy

2) Zayrul Iqwan Rosli : Bazit/Krew

3) Muhd.Aliff : Pemuda 1/Continuity

4) Juwita : Jamilah/Krew

5) Que : Sabri/Assistant Director

6) Syafiq Zulakifli : Pak Musa/Cameraman

7) Fazil : Pemuda 2/Assistant Continuity

8) Abby Jasnina : Props

9) Hisham Rusli : Muin/Krew

10) Emma : Suraya/Make-up Artist

11) Rina : Sabariah/Assistant Make-up Artist

12) Salleh : Malim/Runner

13) Yus Mat Diah : Local PM

No comments:

Post a Comment