DRAMATIS KUALA LUMPUR

DRAMATIS KUALA LUMPUR
Perjuangan Belum Selesai

Thursday, August 26, 2010

BANGSAWAN "PUTERI MAHARANI"

Pada 6 , 7 dan 8 Ogos yang lalu kami telah pergi menonton sebuah pementasan bangsawan oleh Persatuan Penggerak Seni Budaya Kuala Lumpur yang bertajuk Puteri Maharani di Panggung Bandaraya Kuala Lumpur.

Persembahan yang berlangsung lebih kurang 2 jam itu memaparkan sebuah kisah seorang putera raja Putera Kamar Al-Zaman yang belum berkahwin dan di titah oleh ayahandanya Sultan Badrul Zaman supaya mencari permaisuri buatnya untuk mewarisi takhta kerajaannya kelak.

Tengku Kamar Al-Zaman bersama-sama Khadam lakonan cikgu Rosli Rahman Adam pun pergi mencari perempuan yang sesuai dengan Tengku. Tidak semena-mena mereka tersesat di dalam hutan dan bertemu dengan Puteri Gambus. Namun Tengku teah di pukau oleh Putera Jin ,tetapi Khadam tidak di pukaunya.

Sekembalinya mereka ke istana, Sultan Badrul Zaman murka terhadap Khadam kerana anakandanya menjadi tidak siuman kerana teringatkan Puteri Gambus. Tengku dan Khadam mengambil keputusan untuk mencari kembali Puteri Gambus jika tidak Khadam akan di pancung.

Akhirnya mereka menemui Puteri di kayangan setelah di sorok oleh Putera Jin dan Rasaksa Gagap dengan pertolongan Datuk Pertapa yang menjampi gambus supaya mereka dapat terbang ke kayangan. Tengku Kamar dan Puteri Gambus berkahwin dan Puteri Gambus diisytiharkan sebagai Puteri Maharani oleh Sultan Badrul Zaman.

Cerita ini ringan dan mungkin agak klise. Namun begitu ia masih seronok untuk dibuat sebagai bahan tontonan. Ini kerana terutamanya watak-watak yang membawa humor di dalam persembahan tersebut berjaya menggamatkan auditorium.

Dari segi teknikal semuanya baik. Para pemuzik yang di pimpin oleh Ahmad Firlany juga memberikan suatu persembahan mantap. Tahniah di ucapkan. Tidak lupa juga dari segi kostum,props dan setting. Ia kelihatan begitu menarik dan unik.

Ratu Gambus Negara Fauziah Gambus nyata berjaya menarik perhatian penonton dengan petikan gambusnya dan suaranya yang merdu. Dior yang memegang watak Tengku Kamar persembahannya pada malam itu agak baik. Tahniah diucapkan kepada mereka berdua. Khadam lakonan Rosli Rahman Adam berada pada tahap yang terbaik. Beliau berjaya menghidupkan elemen komedi di dalam bangsawan ini.

Banyak yang kami dapat pelajari sari bangsawan ini. Semoga ia akan berkekalan dalam ingatan kami. Untuk lebih mengetahui tentang bangsawan ini sila lawati http://penggeraksenibudayakualalumpur.blogspot.com/ .

No comments:

Post a Comment